Grup d'esplai la fabrica
Carrer Tarragona 101
08226 Terrassa Barcelona
Espanya
Les dones d’origen marroquí són un col·lectiu proactiu amb necessitats de participar en la vida comunitària del districte 6 de Terrassa. L’aprenentatge de la llengua i la cultura catalana suposa una eina bàsica per al desenvolupament i l’apoderament d’aquestes dones.
És per això que des de l’entitat van començar ja fa 3 anys un projecte sociocomunitaria estructurat en les classes d’alfabetització en català d’aquestes dones.
L’avaluació d’aquesta activitat és molt positiva, a més de ser un projecte que no para de créixer. El procés d’avaluació es realitza mitjançant un tipus d’avaluació de caràcter processual, on cada part del procés serveix per a treure conclusions i propostes de millora.
El projecte d’alfabetització es porta a terme per 3 persones, una educadora i dues voluntàries marroquines que dominen la llengua catalana.
Al curs d’alfabetització participen per a 80 dones en risc d’exclusió d’edats compreses entre 30 i 80 anys. Ens agradaría poder augmentar el número de plaçes, ja que la demanda es molt gran.
L’avaluació d’aquest espais és molt positiva, ja que les dones assisteixen de manera regular i el grau de satisfacció és molt alt.
Les xerrades informatives sobre diferents temes es desenvolupen en xarxa amb altres entitats i ents locals com pot ser la regidoria d’educació, Ampas d’escoles del barri o associacions de dones. Aquestes xerrades es realitzen en català i formen part de la pedagogia del projecte.
Les sortides per conèixer l’entorn més proper s’han obert a les dones del barri, i han resultat ser un espai idoni per a l’intercanvi tant de l’idioma com d’experiències.
Cada tres mesos aproximadament, es reuneixen les dones que porten l’acció formativa i es reflexiona sobre el curs i les necessitats així com les acciones positives que s’han dut a terme. El balanç a nivell pedagògic és molt positiu a tots els nivells, tant en immersió lingüística com en coneixement de la vida i la cultura catalana. El curs s’hi ha caracteritzat per la Participació activa, ja que l’experiència de participació a fiança el caràcter socialitzador d l’aprenentatge i reforça l’autoestima, en percebre la mateixa contribució personal com a un element útil per al desenvolupament comú. La participació també reforça l’exercici de la voluntat i l’empoderament personal de les dones.
A la vegada , les dones voluntàries dinamitzen el grup i s’encarreguen de recogir les necessitats i les propostes de les participants.
Ens agradaría poder augmentar el volum del projecte, tant en número de participants com en materials, activitats i recursos. Es per aixó que els recursos económics son bàsics per a poder continuant creixent.