20M CONSENTIDXS III resum

Centre Civic Cal Balsach, Sabadell 9,30h A.M comencen a arribar les primeres participants, amb calma perquè fa un dia assolellat. A dins tot a punt. Just abans d’arribar a l’auditori veiem que la Silvia, la Trini i la Marta s’encarreguen de les acreditacions i les carpetes que porten l’enganxina de les CONSENTIDXS. S’escolten de fons uns Hola! Com va?, moltes trobades d’educadors i educadores que molts formen part del Moviment d’Esplai del Vallès.

Són les 10h A.M, i una cinquantena de persones omple l’auditori, cadascú agafa el seu lloc i cadascuna mostra cara d’expectativa. Les ponents, ja estan assegudes, revisant els papers que duen a sobre i acabant d’ultimar els detalls amb l’ordinador.

Thumbnail

Tot a punt. S’oloren nervis amb una barreja d’il·lusió. S’apaguen les llums. Cares de sorpresa.

De sobte, s’encén un focus que apunta directe al Joel, que amb força i elegància recita un monòleg escrit pel Pau. Un monòleg àcid i dolç, que interpel·la la raó i provoca empatia. Un monòleg que parla sobre un home que intenta ser feminista i honest.

S’escolten aplaudiments. Apareixen l’Eva i l’Arnau presentant les CONSENTIDXS: II Jornades de Reflexió sobre Masculinitats. Ens mostren el mapa conceptual i teòric d’on sorgeix la necessitat i la inquietud d’organitzar per part de l’Aula d’Esplais del Vallès aquestes jornades.

Thumbnail

10,30h A.M Presentació de les ponències. Benvinguda col·lectiva. Les participants tornen a aplaudir.

Thumbnail

De fons s’observa varies càmeres. Les jornades seran enregistrades per desprès compartir el material. Al costat de les ponències veiem a l’Eduard Valls que molt concentrat comença a il·lustrar les CONSENTIDXS. Tot i que aquest any Port Aventura s’ha endut al David de l’equip #twittejototalesxarxes, el Pau i el Joel es preparen per a twittejar i instagramejar tot el que pugui passar.

Thumbnail

Pol Galofré, comença, les seves paraules ens sorprenen i ens provoquen. Ens dona una visió de què vol dir ser una persona Trans. Sobretot ens qüestiona els rols, i com la construcció de la Masculinitat sovint passa per la reproducció de violència i agressivitat, castrant altres expressions. Proposa la idea de ser totes més Maricas, utilitzant l’apropiació de la paraula per a transformar-la en una reivindicació.

“Mi solución para salvar el mundo es pasar de Marimachos a Maricas”

Thumbnail

Fatiha El Mouali, li segueix i enceta la seva intervenció fent-nos preguntes. Com és possible que en unes jornades d’aquest caire, tan sols hi hagi tres persones d’origen immigrant? Ens mostra vídeos que ens fan sentir rebuig, rebuig cap al sistema social que perpetuem amb les nostres accions. Ens parla de que la Masculinitat es construeix des de la confrontació i de la creació de barreres. El gènere i el racisme tenen la mateixa arrel: les barreres. Home i Dona, Ells i Nosaltres.

“Integrar-se on? En la mateixa desigualtat que presenta el patriarcat?”

Thumbnail

Oriol Ginés, ens fa una mirada teòrica del concepte Masculinitat, on neix i es defineix, arran del Feminisme. Masculinitat i violència van de la mà, i això fa que s’impregnin actituds i comportaments agressius en la construcció de la masculinitat.

“La Masculinitat és homosocial, els homes són els guardians de ser home”

Thumbnail

Aleix León i Arnau López, enceten la seva intervenció parlant des de la pràctica i l’experiència de formar dins del Grup de Deconstrucció de Masculinitats de Sabadell. Ens sorprenen amb una dinàmica de grup, on totes les participants de les jornades s’alcen i juguen amb la distància d’una abraçada.

“Treballar des del racional és molt masculí a més és l’espai de confort dels homes”

Thumbnail

Rosabel Albert, dona peu a l’última ponència explicant el Projecte Coeducatiu que duen a terme a l’Escola Bressol La Fontana. Entre d’altres ens explica la importància de l’autoavaluació de les educadores i educadors, ja que som els principals reproductors del patriarcat.

“L’escola mixta és coeducació on tots reben el mateix, això no és veritat perquè som nosaltres els que els separem”

Thumbnail

12,12h A.M Ressonen aplaudiments a l’auditori. El Sergi que ha posat ordre amb el temps, però les ponents no li han fet gaire cas. S’enceta el debat. Curt però intens. Queden moltes preguntes per fer i més per respondre. L’Eva i l’Arnau ens conviden a omplir la panxa.

Thumbnail

A la segona planta ens trobem que la Cristina i el Moi han ajudat a tenir la sala plena amb l’esmorzar preparat pels joves del Prelaboral de Salut Mental de l’Escola d’Hosteleria de Vapor Llonch de Sabadell.

Thumbnail

Comentaris, reflexions, rialles, persones que arriben, persones que marxen. Molt menjar i del bo. Anem curts de temps i la Noemí i l’Ariadna distribueixen a les ponents i a les participants per a iniciar les experiències pràctiques en petits grups.

13,05h A.M Comencen els debats i reflexions en les experiències pràctiques amb cada ponent.

Entre comentaris dels participants escoltem els sentiments que han generat les reflexions, els plantejaments, els dubtes creats, les sorpreses, els conceptes plantejats, la teoria, els recursos, el debat, els qüestionaments, les interpel·lacions, les emocions, les trobades, els desaprenentatges… ja són les 14,10h A.M i podem dir que han finalitzat les jornades.

Thumbnail

Ens sentim satisfetes de la feina, ens sentim atretes per seguir generant espais de reflexió, ens emociona dialogar i qüestionar. Ens sentim valentes d’assumir el risc de sentir i pensar. Ens sentim amb ganes de fer autocrítica i autoavaluació per seguir millorant, per poder oferir espais que convidin a la construcció col·lectiva en l’àmbit social, educatiu i de lleure.

Això és un petit resum del que van ser les CONSENTIDXS: II Jornades de reflexió sobre les Masculinitats organitzades per l’Aula d’Esplai del Vallès, escola de formació en el lleure del Moviment d’Esplai del Vallès.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.